Friss topikok

  • Károly Dolgos: Tisztelt Uram! Nagyon köszönöm az elismerő szavait, véletlenül találtam rá erre az oldalra.Hát mit... (2014.01.19. 13:47) Vasúttörténeti Park - megnéztük, kipróbáltuk az új kertivasúti pályát
  • SomiTomi: De jó neked. Nekem nem sikerült utaznom vele sajnos. Épp csak egyszer láttam Gárdonyban, pedig már... (2013.11.05. 17:55) Fantasztikus "tekergés"
  • Zero-eco86: Nézegetem a képeid és tényleg fantasztikus az asztalod. Gratulálok hozzá. Minden személyvagonodba ... (2013.07.25. 02:41) Szünet?
  • Babitron: Szép! Viszont tudok pár okos trükköt a terep feldobására!Pl gondoltál-e már arra hogy miből csiná... (2013.05.27. 20:16) Terep(sz)építés 2.
  • Csé.: Nagyon szuper minden Tomi! Én is kívánok nagyon boldog Karácsonyt és eseményekben gazdag új eszten... (2012.12.20. 17:53) Karácsony ürügyén...

Fotóalbum

2012.08.04. 20:26 op tomi

Minimundus

Júliusban

néhány napot Ausztriában töltöttünk részben kíváncsiságból, másrészt viszonylag praktikus okokból, miszerint lényegesen kedvezőbb áron tudtunk egy egyhetes nyaralást megoldani ott, mint kis hazánkban hasonló színvonalon, pedig a „sógorok” nem lettek olcsóbbak, hát ezt is megértük, nem öröm, de tény:)
    Úticélunk a karintiai régió volt, nagyjából az ország négyötödén végighasítottunk, mire úticélunkat elértük a kissé kanyargós és keskeny, vízszintes és egyenes szakaszokat csak nyomokban tartalmazó, ám komfortos minőségű osztrák autópályákon, a végén viszont megérkeztünk Meseországba, ahol az ég és a tavak színe nagyon kék, a fű és a fák nagyon zöldek:) (Apropó, osztrák benzinnel az autó jobban megy és kevesebbet fogyaszt, korábban legendának véltem, de most megtapasztaltam!)
    Próbálgattuk a helyközi vonatozást is, a kis hazánkban nem túl sikeres Talentek voltak járműveink, az ÖBB-nél főként ezeket használják elővárosi közlekedésre, a menetrendi pontosság magyar szemmel irigylésre méltó, a motorvonatok „természetesen” ragyognak a tisztaságtól, a pályaudvarok szintén, alap a lift és a mozgólépcső, ahol jártam, mindenütt volt és persze működött is.
    Mielőtt fentieken bárki felhördülne, tudom én, hogy sehol nincs kolbászból a kerítés, ez csak egy pár mondatos, erősen felületes nyaralós beszámoló pár nap kinntartózkodás alapján.

    A post apropója amúgy a Minimundus nevű minivilág lenne, amely Klagenfurt szélén található, íme a honlapjuk is: http://www.minimundus.at/ .
    Huszonpár éve, tizenöt évesen  jártam hasonló létesítményben, a hágai Madurodamban, személyes élményként már csak az rémlik, hogy órákat töltöttünk ott és nagyon nem volt kedvünkre a végén a kijáratot megtalálni… a Minimundusban ezt az érzést újraélhettem, mert nagyon kitalálták az egészet:)
A belépti díj viszonylag barátságos, előre váltott Karintia-kártyánknak köszönhetően pedig a barátságosnak is csak a felébe került, így kóstált négyünknek 21 eurót, a parkon belüli önkiszolgáló, ám igen színvonalas kínálatú éttermek egyikében (ahol magamnak csapolhattam a sört) pedig kiválót ebédeltünk nagyjából 30 euróból.
    A világ, közel 200 híres épületének kicsinyített mását csodálhatjuk itt meg 1:25 méretarányban, mint pl. a párizsi Eiffel torony, a Szabadság szobor New Yorkból, a bécsi Práter óriáskereke, a kínai nagyfal egy darabja, a Tadzs Mahal, de a budapesti Halászbástya is. Igazából nem mindegyik épület hasonlósága tökéletes, de lényegében felismerhető, nagyon érdekes, hogy az élő növényzet méretre nyírása is próbálja követni a méretarányt…
Némi csalódást csak a modellhajók okoznak, külsőleg rendben vannak, viszont dummyként állnak, mozgó hajóüzem nincs (a víz viszont mozog sokfele, amennyiben a rengeteg szökőkutat, csermelyt, patakot nézegetjük), egykori hágai élményeimhez képest „hajóilag” nem teljesen erre számítottam.
    A „vasút- és villamoshálózat” vegyes, nem túlságosan különleges, ICE-k, teher-és személyvonatok, folyamatosan(!) működő füstgenerátorral ellátott gőzösös nosztalgiaszerelvény, keskeny nyomtávú pályán kanyargó kisvonatok LGB startszettes és komolyabb kocsikat ráncigálva, különféle színű és felségjelzésű villamosok, villamosszerelvények róják útjukat megállás nélkül változatos pályáikon, egyik-másik eléggé viharvert, köszönhetően a folyamatos szabadtéri üzemmódnak, viszont ettől életszerűbb is a dolog, az egész Minimundust behálózó pályák kialakítása impozáns:)
    Rengeteg fotó készült, néhány, a blogba illően kötöttpályás témájú lentebb látható, a teljes itt készült albumot pedig szokott módon a képek után linkelem…

mini 1.JPG
mini 2.JPG
mini 3.JPG
mini 4.JPG
mini 5.JPG
mini 6.JPG
mini 7.JPG
mini 8.JPG
mini 9.JPG
mini 10.JPG
"Méretes" képek: http://indafoto.hu/optomi/minimundus_klagenfurt_2012

Video is készült, itt két dolog miatt kérnék elnézést, egyrészt kicsit hosszú, több, mint negyedórás lett, másrészt ún. rolyalty-free zenéket tettem alá, fene tudja, kinek hogy jönnek majd be, de a korábban választott népszerű zenék okán a videomegosztó csatorna szorgalmasan tiltogatja le korábbi videóimat...

 folyt. köv...

 

Szólj hozzá!

Címkék: vasút minimundus modellvasút klagenfurt Címkék


A bejegyzés trackback címe:

https://optomi.blog.hu/api/trackback/id/tr344695842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása