Friss topikok

  • Károly Dolgos: Tisztelt Uram! Nagyon köszönöm az elismerő szavait, véletlenül találtam rá erre az oldalra.Hát mit... (2014.01.19. 13:47) Vasúttörténeti Park - megnéztük, kipróbáltuk az új kertivasúti pályát
  • SomiTomi: De jó neked. Nekem nem sikerült utaznom vele sajnos. Épp csak egyszer láttam Gárdonyban, pedig már... (2013.11.05. 17:55) Fantasztikus "tekergés"
  • Zero-eco86: Nézegetem a képeid és tényleg fantasztikus az asztalod. Gratulálok hozzá. Minden személyvagonodba ... (2013.07.25. 02:41) Szünet?
  • Babitron: Szép! Viszont tudok pár okos trükköt a terep feldobására!Pl gondoltál-e már arra hogy miből csiná... (2013.05.27. 20:16) Terep(sz)építés 2.
  • Csé.: Nagyon szuper minden Tomi! Én is kívánok nagyon boldog Karácsonyt és eseményekben gazdag új eszten... (2012.12.20. 17:53) Karácsony ürügyén...

Fotóalbum

2010.06.03. 12:44 op tomi

Lámpácskák...

   Jó pár hét fúrfaragás, kábelkötözgetés előzte meg a mostani postot, ugyanis nekiálltam "kivilágítani" az asztal épületeit.
   Első körben a legegyszerűbb résszel kezdtem, ezt mindenki ismeri, miszerint kijelöljük az "objektum" végleges helyét, majd a megfelelő helyen átfúrjuk az asztalt, rögzítjük a lámpácska foglalatát, ami a házacskát belülről hivatott kivilágítani, a kábelt megfelelő módon rácsatlakoztatjuk a 16 V-os trafóra, kigyúlnak a fények és örülünk neki:)
A vasútmodellező topicot olvasgatva viszont "sajnos" rátaláltam ms bakter albumára, ahol is számos "varázslatot" láttam sok téren, klassz az egész asztal, remek, részletgazdag makrós beállítások mutatják meg a lényeget. Az album nézegetése közben támadtak elképzeléseim, a világítás továbbfejlesztése kapcsán, nem az albumgazda megoldásait kívántam lelopkodni, viszont a végére hasonló fényhatásokat szeretnék elérni, ötletadóként, meg a szép asztal színvonalas bemutatása kapcsán mindenkinek javaslom a kiváló album megtekintését: http://indafoto.hu/msbakter.
   Naszóval, a látottak alapján "megihletve" az épületel belső világításán túl meg kívántam oldani a leendő hegyoldalban levő templom és kilátó reflektoros kivilágítását, a peronokra "neonos" hatású perontető alatti lámpákat gondoltam beszerelni, és a mellékvonali kétállásos fűtőház belső világításának megoldása is feladatként szerepelt... 
Nekiláttam a megvalósításnak, először a Váci úti modellboltban láttam meg egy rendkívül akciós árú hármas közúti lámpacsamagot, a lámpák formája és magassága alapján a kis fűtőházba szántam, és nagyon kíváncsi voltam, hogy az amúgy gyártója által garantáltan nem oda képzelt, eredetileg talán peronlámpákat hogy sikerül "berendezni" a fűtőházba úgy, hogy a kábelek se tűnjenek fel az amúgy "csupaüveg" oldalfalakon átnézve. Két napon belül be is szereltem, majd nekiláttam netet böngészni további világítótestek után kutatva. A Viessmannos cuccokat nézegetve találtam helyes kis reflektorokat, melyek földre szerelve 45°-ban felfelé világítanak, megoldva a kis templom és a kilátó esti "díszkivilágítását", majd pedig kinéztem a perontető alá szerelhető ledes függesztékeket, bár színhőmérsékletükről a képek alapján fogalmam sem volt, csak reméltem, hogy meglesz a "neonos" hatás:) Itt rögtön be is jött az a probléma, hogy 16 V váltóárammal a ledes cucc nem hajtható, a Viessmann kiegészítő átalakító modulja pedig aranyárban kapható, szerencsére a háztartási világítástechnikában is erősen "bejött" a ledes technológia, világítástechnikai bolttulajdonos ismerősöm segítségével a trafóprobléma a Viessmann megoldásához képest negyedáron oldódott meg:) Ezek után már "csak" be kellett építeni a 16 db világítótestet, a kábeleket feketére festeni lakkfilccel, valamint megfúrni a peronokat 16 helyen, lehetőleg nem látható módon... nagy meló volt, de majd látható lesz, hogy megérte:) 
   A motorvonat-végállomáson álló Faller állomáson is végrehajtottam némi csinosítást "a fény jegyében", miszerint rizsszemizzós falikarokat tettem az oldalfalakra, szám szerint nyolc darabot, hát dob rajta rendesen:) Hasonló szépítést a nagyállomás is fog kapni, csak duplaannyi falikarral, továbbá a többi peronrész kivilágítására is sort kell majd keríteni valamikor, de a büdzsébe egyelőre ennyi fért...
   A végleges bekötésnél a jobb áttekinthetőség érdekében több körre osztottam az asztalon lévő különféle világításokat, külön körön van a mellékvonali részen lévő elemek világítása, külön az állomások, külön a hegyoldal és teljesen külön a ledes elemek (melyekhez majd csatlakozik a csíkosháTTú által panelre gyártott nagyfűtőház-világítás), lévén, hogy itt az áramellátás is eltérő, és külön kört kaptak a motorizált elemek, melyek képviseletében momentán még csak egyetlen Faller szélmalom szerénykedik:)
   Alant következnek a képek némi magyarázós képaláírással, íme:

Ez volna a mellékvonal mentén épült falucska "by night"...

 Falucska kevésbé "by night", de legalább látszik is valami:)

Mellékvonali állomás

A templom és a kilátó díszkivilágítása... nehéz "elkapni" a pince fényviszonyai mellett, de tessék elhinni, tényleg reflektorként világítanak:)

 Namegaztán világít a bakterházunk is, bent biztos Bendegúzt kergeti a büdös banya:) 

Az állítóműben is kigyúltak a fények:)

Nagyállomás fényárban... itt vagy a wattszámot, vagy az izzószámot kellene növelni, mert nekem kicsit sötétnek tűnik, viszont a falon a fekete karton ellenére simán átjön a fény, a fene enné meg, de ha a két oldalszárny világítását "turbózzuk meg" kicsit, jobb lehet...

Ugyanez közelről, "vájtszeműek" láthatják, hogy az újságos bodegának külön világítása van:)

Kis fűtőház... drót nincs, világítás van, yess:)

Peronok, meg összhatás..., a fotón meg már túl fehérnek tűnik a világítás... 

Közelről a helyzet nem annyira vészes, a befeketített kábelek a hátsó oszlophoz fekete szigetelőszalaggal rögzítve érik el a peronalap és az oszlop találkozását, 1,2 mm-es fúróval fúrtam meg félig az oszlopot, félig a "flasztert"...

És közeliben sem "ordítanak" a kábelek, szerintem jópofa lett:)

A kis állomás pedig ilyen volt, de ha az ember keresi a bajt...

... meg a falikarokat, akkor ilyen lesz...

... vagyis lett:)

Kapcsolók: a zöld a motoros dolgokat kapcsolja, a pirosak balról jobbra: hegyoldali épületek, reflektorok, aztán az állomások kapcsolója, majd a ledes lámpák kapcsolója, végül a mellékvonali állomás, fűtőház és falucska kapcsolója.

"Méretes" képek:  http://indafoto.hu/optomi/terepasztalom/page/10 és
                              http://indafoto.hu/optomi/terepasztalom/page/11, és
                              http://indafoto.hu/optomi/terepasztalom/page/12 

folyt. köv...                    
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://optomi.blog.hu/api/trackback/id/tr852053203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.08.05. 14:41:49

Rég frissítettél! Meleg van a modellezéshez?
Nálunk igen, a terepasztalt tegnap kapcsoltuk be hosszú idő után (poros is rendesen).

üdv

op tomi 2010.08.05. 16:49:34

Ritkán jutok le a pincébe, pedig ott jó idő van, csak zajlik az élet, nem mindig úgy, ahogy szeretném, de talán még augusztusban lesz új post:)

halihó
süti beállítások módosítása