Friss topikok

  • Károly Dolgos: Tisztelt Uram! Nagyon köszönöm az elismerő szavait, véletlenül találtam rá erre az oldalra.Hát mit... (2014.01.19. 13:47) Vasúttörténeti Park - megnéztük, kipróbáltuk az új kertivasúti pályát
  • SomiTomi: De jó neked. Nekem nem sikerült utaznom vele sajnos. Épp csak egyszer láttam Gárdonyban, pedig már... (2013.11.05. 17:55) Fantasztikus "tekergés"
  • Zero-eco86: Nézegetem a képeid és tényleg fantasztikus az asztalod. Gratulálok hozzá. Minden személyvagonodba ... (2013.07.25. 02:41) Szünet?
  • Babitron: Szép! Viszont tudok pár okos trükköt a terep feldobására!Pl gondoltál-e már arra hogy miből csiná... (2013.05.27. 20:16) Terep(sz)építés 2.
  • Csé.: Nagyon szuper minden Tomi! Én is kívánok nagyon boldog Karácsonyt és eseményekben gazdag új eszten... (2012.12.20. 17:53) Karácsony ürügyén...

Fotóalbum

2008.08.02. 12:51 op tomi

Kisvasúti élmények 1: Balatonfenyves, és Mesztegnyő...

   Mivel szállásunk Fenyvesen volt, ezért aztán kézenfekvő volt, hogy legelső kisvasutas  utunk   "alanya" a Balatonfenyvesi GV lesz. Korábban olvastam a kisvasutat érintő sajnálatos lopásokról, el is képzeltem, hogy odaérkezésünkkor menetrend szerinti járat helyett üzemszünet fogad, de szerencsére nem ez történt. Amúgy a földrajzi adottságok sajnos, valóban olyanok, hogy az esetleges fémtolvaj(ok) menekülése nem igazán ütközik komoly nehézségekbe, sem gyalog, sem  "gépesítve", azt meg nem tudtam megfigyelni, vajon a lopások óta rendelkezik-e a GV. érdemi őrzéssel, persze, nem is az én dolgom, mindenesetre kár lenne, ha ez a vonal egyszer "szétlopás" miatt szűnne meg...
   A GV. állomás borzasztóan komoly, tisztára "nagyvasút-fíling", meg ott is van, a fenyvesi nagyvasúti állomás mellett, sárga kavicsos a "flaszter", kanyarba esik a "peron", a zárt személykocsi rém komolyan fest C-50-es mögött, belülről pedig gyönyörű, ragyogóan tiszta, nagyvasúti kocsira emlékeztet, és fapados volta ellenére kényelmes, hiába, régen tudtak kényelmes kocsikat készíteni, itt viszont, hál' isten, tudnak rá vigyázni:) A jegyet valódi jegypénztárban lehet megvenni, majd engedélyezik, hogy a mozdonyt "alaposan" körbefotózzam, ezt utólag is köszönöm. Nagyjából pontos indulás következik, "feldübörög"  a Hivi topictárs, és királyréti "főhajtányász" által "szép hangúnak" titulált C-50-es, valóban szép, némileg különleges hangon, valószínűleg a kipufogósíp menet közben folyamatosan "átszellőzhet" a kipufogógáz által, szerintem ez adhatja a "spéci", élőben valóban nagyon klassz hangot... A pálya minősége a fenyvesi állomás kivételével egész jó, a táj nem túl változatos, de személykocsink kényelme a rugózásban is megmutatkozik, úgyhogy börzsönyi hegyes-völgyes pályákon megszokottakhoz képest szokatlan "száguldás" következik, aztán hipp-hopp, már a somogyszentpáli végállomáson vagyunk... Körüljárás, pár perc várakozás, és indulunk vissza Balatonfenyvesre, majd 25 perc elteltével hazaérkezés... jó kis út volt... egy kisvasúttal beljebb vagyunk:)

Állomási csendélet... az "úri közönség" ismerkedik a "szerelvénnyel":)

C-50 "cockpit"

Balatonfenyves GV állomás... mintha nagyvasút lenne...

Vonatunk Somogyszentpálon

"Méretes" képek: http://indafoto.hu/optomi/kisvasutak_2

Kisvideók:

   A mesztegnyői kisvasút meglátogatása időjárás okán komoly veszélyben volt, tudniillik elég komoly esélyünk volt szakadó esőre, viszont a járatok közlekedése nem mondható túl sűrűnek, úgyhogy -mivel "esőnapra" nem kínálkozott lehetőségünk - jobb híján erősen drukkoltunk, hogy kicsit javuljon az időjárás, végül is jól csinálhattuk, mert napsütés ugyan nem lett, de az esősnek ígérkező délelőtti viszonyok délutánra amolyan borongós kirándulóidővé szelídültek, úgyhogy "beneveztünk" egy oda-vissza útra. Kedd délután volt, a fentiekben leírt idő miatt nem számítottunk túl sok útitársra, ehhez képest mindkét kopottas, de tiszta kocsi megtelt utasokkal, majd pontosan, a menetrend szerint elindult, és egy határozott balkanyarral már az erdőben jártunk. A Boronka-melléki tájvédelmi körzet egyszerűen csodálatos, én még kisvasútból őzet sohasem láttam, igaz, most is csak egy pillanatra... a tóparti út is gyönyörű, a környéken sehol egy aszfaltút... megérkeztünk a természetbe:) C-50-esünk diszkréten duruzsolva haladt előre, nem túlzottan sietve, mert vaspályánk azért elég régen lehetett utoljára szabályozva, viszont gördülésünk kifejezetten komfortos volt. Felsőkakon, a végállomáson az "ifjúság" elindult "lakmárt" szedni, ez kislányom "nyelvújítása", amúgy szederről van szó, egyébként van fedett kis ház, kuka, nyomós kút, meg persze a nagyon szép természeti környezet.
   Nagyjából fél óra várakozás után indult vissza szerelvényünk, a visszaút rövidebbnek tűnt, persze ugyanúgy 45 perces volt... nagyon sajnáltam volna, ha megijedünk a felhőktől, és kihagyjuk ezt az utat:)

 Indulás előtt Mesztegnyőn...

Körüljárás után...

Ugyanaz még egyszer... jó kis vonat:)

Mesztegnyő, végállomás... ők valószínűleg faszállítók... nem ám félreolvasni:)

"Méretes" képek: http://indafoto.hu/optomi/kisvasutak_2

Némi video:

folyt. köv...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://optomi.blog.hu/api/trackback/id/tr15594221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása